Moment istoric: aparat RMN la Spitalul de Copii din fonduri europene

joi, 02 iulie 2015, 01:51
2 MIN
 Moment istoric: aparat RMN la Spitalul de Copii din fonduri europene

Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi va avea până la finalul anului primul aparat cu rezonanţă magnetică din istoria sa. Unitatea medicală va fi dotată cu RMN printr-un program de onco-pediatrie finanţat prin fonduri europene.

Momentan, pacienţii care au nevoie de astfel de investigaţii sunt transportaţi de la spital la un laborator de imagistică din oraş cu care spitalul are încheiat un contract de colaborare. Conducerea unităţii medicale a accesat programul cu finanţare străină şi astfel spitalul a fost acceptat în proiect. „Programul este un proiect naţional pe onco-pediatrie şi are rolul de a veni şi suplimenta dotările din secţiile de onco-pediatrie din ţară, aşa cum este şi cazul celei de la Spitalul Sf. Maria. La ultima vizită acolo am văzut că unitatea are dotări mai puţin conforme, şi nu avea RMN. Prin intermediul acestui program spitalul va primi 1,6 milioane de euro strict pentru dotări şi echipament, ceea ce însemană că pe lângă RMN îşi vor putea achiziţiona şi alte aparate”, a explicat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, prezent ieri la Iaşi.

Reprezentanţii Spitalului de Copii „Sf. Maria” au precizat că etapa următoare după semnarea actelor va fi reprezentat de deschiderea procedurii de achiziţie. Dacă, până la sfârşitul anului, Pediatria va putea face investigaţii de tip RMN în spitalul propriu, pacienţii care ajung la Spitalul „Sf. Spiridon” şi care necesită astfel de examene vor face în continuare investigaţia la Spitalul de Neurochirurgie sau la laboratorul Explora, cu care unitatea medicală colaborează. Cu toate că spitalul a făcut mai multe solicitări privind dotarea cu RMN, întrucât aparatul vechi nu funcţionează de patru ani, ministerul Sănătăţii spune că, în timp, unitatea va avea primi şi aceste fonduri necesare pentru achiziţionarea aparatului.

Spitalul Spiridon o să primească toţi banii de care are nevoie, inclusiv pentru RMN, numai că nu o să le putem face pe toate într-un timp atât de scurt. În principiu, noi acordăm cam tot ce avem în bugetul ministerului către spitalele de importanţă strategică, unde se încadrează şi această unitate. Noi încercăm într-un timp relativ scurt să suplimentăm toate lipsurile neacoperite de mulţi ani, deci o să rezolvăm şi asta”, a mai subliniat Nicolae Bănicioiu. Cel mai mare spital din Moldova nu are aparat de rezonanţă magnetică din 2011. Ultimul aparat folosit de medicii de la Spitalul

„Sfântul Spiridon” pentru testul cu rezonanţă magnetică a funcţionat timp de 14 ani începând cu 1997. Însă, odată avariat, aparatul nu a mai fost reparat întrucât costurile depăşeau valoarea unui aparat nou: ajungeau la aproximativ un milion de euro.
 

Comentarii